مدیتیشن: راهی برای آرامش ذهن و درمان افسردگی؟

در حالی که پژوهشگران همچنان به بررسی عوامل خطرساز در بروز اضطراب و افسردگی میپردازند، یک مطالعه جدید از سوی تیمی از دانشکده پزشکی آیکان در Mount Sinai نشان میدهد که مدیتیشن میتواند راهکاری مؤثر برای کاهش یا حتی از بین بردن کامل علائم این اختلالات روانی باشد.
طبق یافتههای این تحقیق، مدیتیشن بر نواحی کلیدی مغز از جمله هیپوتالاموس و آمیگدالا (بادامه مغز) که در تنظیم احساسات و حافظه نقش دارند، تأثیر میگذارد. پژوهشگران معتقدند این کشف میتواند به توسعه روشهای درمانی مبتنی بر مدیتیشن برای اختلالاتی مانند اضطراب، افسردگی و دیگر مشکلات روانی کمک کند.
امروزه، مدیتیشن بهعنوان اصطلاحی کلی برای مجموعهای از تکنیکهای ذهنآگاهی، مانند مدیتیشن معنوی، تجسم ذهنی و تمرکز آگاهانه به کار میرود. تحقیقات، فواید متعدد مدیتیشن برای سلامت را تأیید کردهاند، از جمله کاهش فشار خون، بهبود کیفیت خواب، تقویت سیستم ایمنی بدن و کمک به هضم بهتر غذا.
پژوهشگران با هشت بیمار کار کردند که از صرع مقاوم به دارو رنج میبردند و از قبل الکترودهایی در اعماق آمیگدالا و هیپوکامپ مغزشان کاشته شده بود. این الکترودها امکان ثبت مداوم فعالیتهای مغزی را فراهم میکردند. شرکتکنندگان در یک مدیتیشن راهنماییشده دهدقیقهای شرکت کردند که هدف آن پرورش احساس خیرخواهی نسبت به خود و دیگران است.
دکتر ایگناسیو سائز، استاد علوم اعصاب، جراحی مغز و اعصاب و عصبشناسی و نویسنده ارشد این تحقیق افزود: نتایج نشان داد که مدیتیشن باعث تغییر در شدت و مدت امواج مغزی بتا و گاما شد – امواجی که در اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب تغییر میکنند. اینکه بتوان این امواج را بهصورت ارادی و از طریق مدیتیشن کنترل کرد، واقعاً شگفتانگیز است و میتواند توضیحی باشد برای تأثیرات مثبت این تمرینها بر افراد.»
با این حال، باید به این نکته توجه داشت که این مطالعه بر روی نمونهای کوچک انجام شده و تنها تأثیر یک جلسه مدیتیشن بررسی شده است؛ بنابراین، اثرات بلندمدت یا تکرار تمرینات مورد بررسی قرار نگرفتهاند.