فرار مغزها از کانادا؛ تحصیلکردهها پیشتاز کوچ بزرگ!

مردم بیشتری در حال ترک کانادا هستند و تحصیلکردهترینها، بیش از همه احتمال مهاجرت دارند.
بر اساس گزارش اداره آمار کانادا، در سهماهه نخست سال 2025، تعداد شهروندان و مقیمان دائمی که کشور را ترک کردهاند به 27086 نفر رسید؛ دومین آمار بالای ثبتشده برای این بازه زمانی از سال 2017 تاکنون.
این میزان نسبت به مدت مشابه در سال گذشته حدود سه درصد افزایش داشته است (26293 نفر در سهماهه اول 2024 کشور را ترک کرده بودند). از سوی دیگر، در همین دوره، 9676 نفر از مهاجران سابق به کانادا بازگشتند که نسبت به سال قبل اندکی افزایش داشته است.
آمار ترک کشور در میان ساکنان موقت کانادا نیز جهش چشمگیری داشته است. در سهماهه اول سال جاری، حدود 209400 نفر از دارندگان ویزای کار یا تحصیل، کشور را ترک کردهاند؛ افزایشی 54 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته.
در ماه مه، نخستوزیر مارک کارنی اعلام کرد که دولت لیبرال قصد دارد سقف تازهای برای تعداد دانشجویان بینالمللی و کارگران موقت تعیین کند؛ تصمیمی که احتمالاً بر روند مهاجرت تأثیر خواهد گذاشت.
تمایل به ترک کانادا پدیدهای تازه نیست. از دهه 1950 که آمار رسمی ثبت شده، کانادا همواره شاهد خروج جمعی از جمعیت بوده است. پس از افت مهاجرت در دوران همهگیری، اکنون این روند صعودی شده — گرچه ورود مهاجران جدید نیز افزایش یافته است.
احتمال ترک کانادا، سه تا هفت سال پس از ورود، افزایش مییابد. افراد بالای 65 سال، کسانی که فرزند ندارند و همچنین سرمایهگذاران و کارآفرینان، بیش از سایر گروهها مستعد مهاجرت معکوس هستند. در مقابل، پناهجویان و مراقبان (Caregivers) احتمال کمتری برای ترک کشور دارند.
سطح تحصیلات نیز عامل مهمی است؛ هرچه فرد تحصیلکردهتر باشد، احتمال ترک کانادا بیشتر میشود. ملیت هم نقش بسزایی دارد: مهاجرانی که از تایوان، آمریکا، فرانسه، هنگکنگ یا لبنان آمدهاند بیشتر احتمال دارد که کانادا را ترک کنند، در حالیکه افرادی از فیلیپین، ویتنام، سریلانکا یا جامائیکا کمتر به مهاجرت معکوس تمایل دارند.