چرا کانادا هر کسی، جز ترامپ را در مقام رئیس جمهور ترجیح می داد؟
یادداشت هفته به قلم: شاکه آیوازیان – دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا انتخاب شده و برای دومین بار به کاخ سفید باز می گردد.
در حالی که شخص او و جمهوریخواهان، این پیروزی را بزرگترین و بی سابقه ترین رویداد سیاسی در تاریخ آمریکا توصیف می کنند، اما بازگشت او به واشنگتن دی سی، می تواند پیامدهای منفی برای کانادا داشته باشد.
جاستین ترودو، با انتشار پیامی در رسانههای اجتماعی این پیروزی را تبریک گفت و نوشت: دوستی بین کانادا و ایالات متحده مایه حسادت جهانیان است. میدانم که پرزیدنت ترامپ و من با یکدیگر همکاری خواهیم کرد تا فرصتها، رفاه و امنیت بیشتری برای ملتهایمان ایجاد کنیم.
با اینکه ترودو روابط بین دو کشور را دوستانه می داند، اما چنین دوستی ای در روابط شخصی او و دونالد ترامپ احساس نمیشود. بخصوص که ترودو چند ماه قبل، علنا بابت احتمال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ابراز نگرانی کرد.
حتی اگر فرض کنیم دیپلماسی ایجاب کند رهبران دو کشور همسایه و متحد، با یکدیگر همکاری و مدارا کنند، باز هم کانادا به چند دلیل به دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ با احتیاط نگاه میکند. دوره قبلی ترامپ شاهد تنش در روابط به دلیل اختلافات تجاری، سیاستهای متضاد در زمینه تغییرات اقلیمی و انتقادات از ناتو و مسائل دیگر بود. در اینجا به برخی از نگرانیهای خاص اشاره میشود:
- تنشهای تجاری و اقتصادی: دونالد ترامپ در جریان کمپین های انتخابات 2024، گفت حداقل 10 درصد تعرفه روی کلیه کالاهای وارداتی به آمریکا تعیین میکند. او حتی عبارت تعرفه را زیباترین کلمه در لغتنامه توصیف کرد. حال که برای دومین بار به کاخ سفید راه یافته، شرکای تجاری در هر دو کشور نگران عمل کردن او به وعده انتخاباتی و تاثیرمنفی آن بر رشد ناخالص داخلی کانادا (GDP) هستند.
ترامپ در دور اول ریاست جمهوری، منتقد پیمان تجاری سه جانبه بین کانادا – مکزیک – ایالات متحده بود. بسیاری از کسب و کارهای کانادایی نگرانند دوره دیگری از ریاست جمهوری او به اقدامات حمایت گرایانه بیشتر منجر شده و صنایع کلیدی مانند اتومبیل سازی و کشاورزی کانادا را بی ثبات کند.
مقامات کانادایی، از جمله کریستیا فریلند، معاون نخست وزیر و وزیر دارایی، قبل از برگزاری انتخابات آمریکا ادعا کردند، روابط نزدیک و خوبی با دموکراتها و جمهوریخواهان دارند و صرفنظر از نتیجه انتخابات برای همکاری با بزرگترین شریک تجاری و امنیتی خود آماده هستند. اما برنامه ترامپ برای اعمال تعرفه 10 درصدی روی محصولات وارداتی، با توجه به مبادلات تجاری 3.6 میلیارد دلار در سال بین دو کشور، تاثیرات منفی گستردهای بر اقتصاد کانادا خواهد داشت.
- انتقادات ترامپ از ناتو: ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری، مکرراً از ناتو انتقاد میکرد و خواستار افزایش هزینه های دفاعی از سوی کشورهای عضو بود. به عنوان عضوی از ناتو، کانادا ممکن است تحت فشار قرار گیرد تا هزینههای دفاعی خود را افزایش دهد، حتی اگر این افزایش با اولویتهای کانادا همخوانی نداشته باشد، به ویژه اگر ترامپ به سیاست خارجی انزواطلبانهتری بپردازد.
ترامپ خواستار تعهد کشورهای عضو برای صرف 2 درصد از تولید ناخالص ملی برای هزینههای دفاعی است. در حالی که کانادا در حال حاضر معادل 1.3 درصد از GDP را برای ارتش کنار گذاشته است و قصد دارد آن را تا پایان دهه به 1.76 درصد برساند.
- سیاستهای مرزی و مهاجرتی سختگیرانهتر: در یک دوره دیگر ریاست جمهوری ترامپ، ممکن است فشار بیشتری روی کانادا برای تطبیق سیاستهای مهاجرتی و مرزی این کشور وارد شود. ترامپ، مکزیک، همسایه جنوبی خود و دیگر شریک تجاریاش را تهدید کرد، اگر مانع ورود مهاجران غیرقانونی از مکزیک به ایالات متحده نشود، تعرفه 25 درصدی روی کالاهای وارداتی از مکزیک تعیین میکند.
- غیرقابل پیش بینی بودن لحن سیاسی و دیپلماتیک ترامپ: غیرقابل پیش بینی بودن رویکرد ترامپ، حفظ روابط با ثبات با متحدان را چالش برانگیز کرده است. کانادا ممکن است شاهد تشدید تنشهای دیپلماتیکی باشد که روابط معمولا نزدیک دو کشور را مختل می کند.