مقالاتمقالات سیاسی

چرا کانادا برای مقابله با روسیه و چین در قطب شمال تلاش می کند؟

کانادا در بحبوحه تنش های ژئوپلیتیکی فزاینده و دگرگونی منطقه به دلیل تغییرات آب و هوایی، استراتژی قطب شمال خود را تقویت می کند.

اتاوا اخیرا استراتژی امنیتی 37 صفحه ای را معرفی کرد که در آن جزئیات برنامه های دولت برای تقویت حضور نظامی و دیپلماتیک در قطب شمال برای پاسخگویی به تهدیدات فزاینده روسیه و چین، ارائه شده بود. 

چرا کانادا در حال تقویت حضور خود در قطب شمال است؟

استراتژی جدید کانادا در قطب شمال، فعالیت های اخیر روسیه را در امتداد حریم هوایی آمریکای شمالی برجسته می کند. اتاوا آزمایش تسلیحات روسیه و استقرار سامانه های موشکی در قطب شمال را که قادر به حمله به آمریکایی شمالی و اروپا هستند، عمیقا نگران کننده می داند. 

کانادا همچنین چین را به استقرار کشتی‌ های مجهز به قابلیت‌ های تحقیقاتی نظامی در شمال برای جمع ‌آوری داده ‌ها متهم کرد.

ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا در یک کنفرانس خبری گفت: اتاوا سال ها به دنبال مدیریت قطب شمال و دور نگه داشتن آن از رقابت های نظامی بوده است. اما فشارها به طور فزاینده افزایش یافته اند تا قطب دیگر یک منطقه کم تنش نباشد. 

تقویت استراتژی قطب شمال به چه صورت خواهد بود؟ 

استراتژی کانادا شامل چندین ابتکار کلیدی، از حضور دیپلماتیک گرفته تا اقدامات امنیتی است.

این کشور در آنکوریج آلاسکا و نووک گرینلند کنسولگری ایجاد خواهد کرد و سفیری را برای رهبری و هماهنگی سیاست ها و اقدامات کانادا در منطقه تعیین خواهد کرد. اتاوا همچنین به دنبال حل و فصل اختلافات مرزی با ایالات متحده در دریای بوفور، و حل و فصل اختلافات مرزی بر سر جزیره هانس (تارتوپالوک به زبان محلی اینوکتون)، جزیره کوچک خالی از سکنه بین دانمارک و کانادا است.

کانادا در کنار تلاش برای تعمیق همکاری های قطب شمال با ژاپن و کره جنوبی، اعلام کرد به طور فعال جوامع بومی ساکن قطب شمال را در فعالیت های نظارتی و دفاعی مشارکت خواهد داد.

منطقه قطب شمال محل زندگی جوامع بومی مختلف مانند اینویت، سامی و چوکچی است که هزاران سال در آنجا زندگی می کنند.

ارتقا نیروی نظامی می ‌تواند شامل استقرار کشتی ‌های گشتی جدید و ناوشکن‌ های نیروی دریایی، یخ ‌شکن‌ ها و زیردریایی‌ هایی با قابلیت عملیات زیر لایه‌ های یخی، و همچنین هواپیماها و پهپادهای بیشتر باشد.

منطقه قطب شمال کانادا چقدر بزرگ است؟

قطب شمال، شمالی ترین منطقه سیاره و شامل مناطق متعلق به هشت کشور است: کانادا، روسیه، ایالات متحده آمریکا (آلاسکا)، گرینلند (یک قلمرو خودمختار دانمارک)، نروژ، سوئد، فنلاند و ایسلند.

منطقه قطب شمال کانادا بیش از 4.4 میلیون کیلومتر مربع (1.7 میلیون متر مربع) را پوشش می دهد و به جز چند بندر و کامیونیتی کوچک، تقریبا خالی از سکنه است. کمتر از 16 درصد از آب‌ های قطب شمال که شامل بخش‌ هایی از اقیانوس منجمد شمالی، دریای بارنتز، دریای گرینلند، دریای چوکچی و غیره است، به اندازه کافی بررسی شده‌ اند.

چه قدرت های غربی دیگری در آنجا مستقر هستند؟

آمریکا یک متحد کلیدی است که با کانادا در قطب شمال همکاری نزدیک دارد. کشورهای شمال اروپا که بسیاری از آنها عضو ناتو هستند (از جمله فنلاند و سوئد که اخیرا به آن ملحق شده ‌اند) نیز حضور خود را در قطب شمال افزایش می ‌دهند. آنها معمولا در تمرینات نظامی با یکدیگر همکاری می کنند.

روسیه و چین در آنجا چه می کنند؟

در سال‌ های اخیر، روسیه حضور دریایی خود را گسترش داده، سامانه‌ های موشکی مستقر کرده و آزمایش ‌های تسلیحاتی را در قطب شمال افزایش داده است.

چین کشتی هایی را مستقر کرده است که قادر به انجام وظایف نظارتی و تحقیقاتی نظامی در منطقه هستند. هدف جمع آوری داده ها و دسترسی ایمن به منابع و خطوط کشتیرانی است که در نتیجه ذوب یخ پدیدار می شوند. 

چرا قطب شمال در حال تبدیل شدن به یک کانون ژئوپلیتیکی است؟

تغییرات آب و هوایی و ذوب سریع یخ، قطب شمال را به یک کانون ژئوپلیتیکی تبدیل کرده است.

قطب شمال چهار برابر سریع‌ تر از میانگین جهانی گرم می‌ شود و برای مسیرهای تجاری دریایی و اکتشاف منابع قابل دسترس ‌تر شده است – از جمله برای چین و هند که جزو کشورهای قطب شمال نیستند.

قدرت ‌های اروپایی نیز به نقش بزرگ ‌تری در قطب شمال چشم دوخته‌ اند: در سال‌ های اخیر، فرانسه، آلمان و بریتانیا سیاست ‌های خود در قطب شمال را رونمایی کرده‌ و متعاقبا به‌روزرسانی کرده‌ اند.

این منطقه قبلا به داشتن ذخایر عظیم نفت، گاز و مواد معدنی حیاتی مانند عناصر خاکی کمیاب (REEs) مورد استفاده در اتومبیل های الکتریکی و لیتیوم مورد استفاده در باتری ها شناخته شده است. اما کشورها مشتاق کشف قطب شمال برای ذخایر جدید هستند که می تواند رقابت برای انرژی پاک و دسترسی به سوخت های فسیلی سنتی را شکل دهد. در عین حال، افزایش حضور نظامی کشورهای رقیب خطر ادعاهای ارضی و نفوذ را ایجاد می کند و خطر درگیری های احتمالی را افزایش می دهد.

 

منبع خبــــــر

 

 


نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا

Adblock را متوقف کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید