زمان آن رسیده: کانادا باید حق رأی را از 16 سالگی اعطا کند

پس از اعلام تصمیم دولت بریتانیا برای کاهش سن رأیدهی از 18 به 16 سال تا انتخابات بعدی، یکی از سناتورهای کانادایی خواستار آن شده که کشورش نیز همین مسیر را دنبال کند. سناتور مریلو مکفدرن که این موضوع را اولویت اصلی خود در مجلس سنا میداند، معتقد است این اقدام به نفع دموکراسی خواهد بود و مخالفتها با آن عمدتاً بر پایه کلیشههاست.
او تأکید کرد تصمیمهایی که اکنون در کانادا گرفته میشوند، آینده نسلهای جوان را شکل میدهند و اگر افراد 16 ساله مالیات میپردازند و در بازار کار حضور دارند، باید حق رأی هم داشته باشند.
جادن بریوز 16 ساله و رهبر سازمان «سیاستمداران جوان کانادا» نیز از حامیان این تغییر است و میگوید کانادا باید از سایه کشورهای نوآور خارج شود. به گفته او، «نباید منتظر بمانیم تا کشورهای دیگر پیشقدم شوند. ما خودمان ظرفیت پیشروی داریم.
در دو دهه گذشته، چندین طرح قانونی برای کاهش سن رأیدهی در کانادا ارائه شده که همه ناکام ماندهاند. آخرین طرح مکفدرن در ماه مه ارائه شد و او قصد دارد آن را در پاییز، پس از آغاز دوباره پارلمان، به مرحله دوم مطالعه و بررسی در کمیته برساند. در گذشته، انحلال پارلمان باعث شکست طرح او شد. اما اینبار او امیدوار است با شنیدن صدای مستقیم جوانان، تردیدها نیز برطرف شوند.
مخالفان این طرح معمولاً به بلوغ فکری نوجوانان و تأثیر آن بر مشارکت رأیدهندگان اشاره میکنند. با این حال، تجربه کشورهایی مانند اتریش، برزیل، اکوادور و مناطقی چون اسکاتلند و ولز نشان داده که مشارکت 16 سالهها در انتخابات محلی و منطقهای موفقیتآمیز بوده است.
مایکل ویگینتون، پژوهشگر علوم سیاسی از دانشگاه کارلتون، معتقد است تصمیم بریتانیا توسعهای طبیعی است و میتواند الگویی قابل اعتماد برای دیگر کشورها، از جمله کانادا، فراهم کند. او پیشبینی میکند که ابتدا چند استان کانادا این سن را کاهش دهند و در نهایت دولت فدرال هم به این مسیر بپیوندد.
از جمله اقدامات جاری، شکایت قانونی گروهی از نوجوانان در دادگاه عالی انتاریو علیه قانون فعلی انتخابات فدرال و تصویب طرحی در تورنتو برای مشارکت رأیدهی افراد 16 تا 17 ساله در نظرسنجیهای محلی است.