ایبوپروفن، مُسکن رایجی که ممکن است حافظه و هوش را افزایش دهد!

مطالعهای تازه نشان داده که ایبوپروفن، مسکن رایجی که میلیونها نفر برای تسکین سردرد، دنداندرد، کمردرد و علائم سرماخوردگی استفاده میکنند، ممکن است نه تنها درد را کاهش دهد، بلکه حافظه و هوش را نیز تقویت کند.
پژوهشگران ادعا میکنند که این دارو میتواند زمان واکنش را سریعتر کند و تأثیری بهخوبی کاهش فشار خون بالا بر مغز داشته باشد. اما در مقابل، پاراستامول (استامینوفن) که از دیگر مُسکنهای رایج است، میتواند اثر معکوس داشته باشد و حتی حافظه را تضعیف کند.
این تحقیق که توسط دانشگاه کالج لندن انجام شده، تأثیرات شناختی داروهای رایج را روی حدود نیم میلیون نفر در بریتانیا بررسی کرده است. محققان دریافتند داروهایی که برای درمان درد، التهاب، آرتروز، بیماریهای قلبی، آسم، آلرژی و فشار خون بالا استفاده میشوند، میتوانند اثرات شناختی مثبتی داشته باشند. در مقابل، داروهایی مانند پاراستامول و داروی ضدافسردگی فلوکستین بیشترین اثر منفی را روی حافظه و حل مساله داشتهاند.
پژوهشگران تأکید دارند که آزمایشهای بالینی داروهای جدید باید تأثیر احتمالی بر مغز را نیز ارزیابی کنند تا پزشکان بتوانند آگاهانه بهترین گزینهها را برای بیماران انتخاب کنند.
دکتر مارتین روسور، عصبشناس و نویسنده ارشد این تحقیق، میگوید: عوارض جانبی شناختی داروهای رایج ممکن است بسیار قابلتوجه باشد. داروها بهطور گسترده استفاده میشوند و بسیاری از آنها بر عملکرد شناختی اثر دارند. باید ارزیابیهای شناختی به بخشی از آزمایشهای بالینی تبدیل شوند.
یکی از چالشهای این حوزه تحقیقاتی، آن است که داروهای رایج معمولاً توسط افراد مسن مصرف میشوند و اغلب با داروهای دیگر ترکیب میگردند، که این موضوع تشخیص علت اصلی تغییرات شناختی را دشوار میکند. همچنین، ممکن است عوارض ذهنی به اشتباه ناشی از کهولت سن تصور شوند.
در این مطالعه دادههای پزشکی بیش از 540 هزار زن و مرد تا سن 73 سالگی بررسی شد. اطلاعات شامل نوع داروهای مصرفی و عملکرد آنها در تستهای حافظه، سرعت واکنش، قدرت استدلال و حل مساله بود.
نتایج نشان داد افرادی که از ده داروی خاص استفاده میکردند، عملکرد بهتری نسبت به دیگران در این تستها داشتند. از میان داروهایی که تأثیر مثبت داشتند میتوان به آسپرین، کدئین، دیکلوفناک (ولتارن)، اسیدهای چرب امگا 3، گلوکزامین، آتورواستاتین، امپرازول، لانسوپرازول و حتی مصرفکنندگان مولتیویتامین اشاره کرد.
در سوی دیگر، داروی آمیتریپتیلین که برای درمان میگرن استفاده میشود، یکی از بیشترین اثرات منفی را بر عملکرد شناختی داشت.