علم و دانش

استون‌هنج و راز پوست تیره: کشفی جدید درباره اجداد باستانی بریتانیایی‌ها

مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که اکثر اروپایی‌هایی که 5000 سال پیش زندگی می‌کردند، از جمله سازندگان استون‌هنج، احتمالا پوستی تیره داشته‌اند.

Stonehenge یادمانی پیشاتاریخی در دشت سالزبری ویلتشر در جنوب انگلستان است. این اثر، بازمانده دوران نوسنگی و عصر برنز است و شامل حلقه‌ای از سنگ‌افراشت‌های سارسِنی است که به دور مجموعه‌ای نعل‌اسبی، مرکب از پنج سه‌سنگ سارسِنیِ برش‌خورده، قرار گرفته‌ است. 

دانشمندان داده‌های 348 ژنوم، که شامل کل دستورالعمل‌های DNA است، از بقایای انسان‌هایی که بین 45000 تا 1700 سال پیش زندگی می‌کردند را بررسی کردند. تحلیل‌ها نشان داد که در دوره پارینه‌سنگی (بین 13000 تا 35000 سال پیش)، 92 درصد از مردم اروپا دارای پوست تیره و 8 درصد دارای رنگ پوستی متوسط بوده‌اند، در حالی که هیچ‌ کدام پوست کاملا روشن نداشتند.

این روند برای هزاران سال ادامه داشت، به ‌طوری‌ که حتی در عصر آهن (1700 تا 3000 سال پیش)، 55 درصد از مردم هنوز پوست تیره داشتند، 27 درصد دارای رنگ پوست متوسط بودند و تنها 18 درصد پوست روشن داشتند.

پوست تیره به دلیل تولید ملانین بیشتر، که توسط 26 ژن مختلف تنظیم می‌شود، ایجاد می‌شود. دانشمندان برای تعیین رنگ پوست، مو و چشم اجداد باستانی، کد ژنتیکی باقی‌مانده از بقایای انسانی را با داده‌های اروپایی‌های امروزی مقایسه کردند.

انسان‌های مدرن حدود 60 هزار تا 70 هزار سال پیش از آفریقا به اروپا و آسیا مهاجرت کردند. با کاهش میزان نور فرابنفش (UV) در مناطق جدید، رنگدانه‌های پوست کاهش یافت تا امکان جذب بیشتر نور خورشید و تولید ویتامین D فراهم شود که برای سلامت استخوان و عضلات ضروری است.

با این حال، برای دهه‌ها تصور می‌شد که انسان‌ها پس از مهاجرت از آفریقا به‌ سرعت پوست روشن‌تری پیدا کردند. اما این پژوهش جدید نشان می‌دهد که این تغییر بسیار تدریجی‌تر بوده است و ساکنان بریتانیا در دوران ساخت استون‌هنج همچنان ظاهری تیره داشته‌اند.

 

منبع خبــــــر

 

 


نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا

Adblock را متوقف کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید