آغاز عصر جدید تولید مثل برای زوج های همجنسگرا: فرزندآوری با DNA دو پدر یا دو مادر!

برای نخستین بار در جهان، دانشمندان موفق شدند موشی با دو پدر بیولوژیکی تولید کنند که پس از رسیدن به بلوغ، خود نیز پدر شد. این دستاورد چشمگیر توسط محققان دانشگاه شانگهای جیاوتونگ در چین صورت گرفت و میتواند در آینده راه را برای تولد فرزند از دو مرد همجنسگرا هموار کند.
در این آزمایش، پژوهشگران دو سلول اسپرم (از دو پدر مختلف) را وارد یک تخمک بدون هسته کردند. سپس با استفاده از ویرایش ژنتیکی، بخشی از DNA اسپرمها به گونهای بازبرنامهریزی شد تا امکان رشد جنین فراهم شود؛ فرآیندی که با نام «آندروژنز» شناخته میشود. جنین حاصل که تنها حاوی مواد ژنتیکی از دو پدر بود، به رحم یک موش ماده منتقل شد و تا پایان دوران بارداری رشد کرد. دو موش نر زادهشده از این روش توانستند تا بزرگسالی زنده بمانند و از طریق جفتگیری سنتی با یک ماده، صاحب فرزند شوند.
این موفقیت علمی، امیدی تازه برای زوجهای همجنسگراست که رویای داشتن فرزندی با DNA مشترک از دو پدر یا دو مادر را در سر دارند.
با این حال، کارشناسان هشدار میدهند که فاصله زیادی تا اجرای چنین آزمایشهایی روی انسان وجود دارد. از مجموع 259 جنین، تنها دو مورد تا بزرگسالی زنده ماندند و فرزنددار شدند. این میزان موفقیت پایین، ادامه این روند در انسان را در حال حاضر غیراخلاقی و غیرعملی میسازد.
در انسان، هنگام لقاح طبیعی، مواد ژنتیکی مرد و زن ترکیب میشوند. اگر هر دو مجموعه ژنها تنها از یک جنس (مثلاً دو مرد یا دو زن) باشند، ممکن است ترکیب ژنها بهدرستی صورت نگیرد و منجر به نقصهای رشدی شود. برای عبور از این مانع، پژوهشگران با هدفگیری ژنهای خاص، ویرایشهایی در DNA انجام دادند.