کشف ارتباط سلامت دهان با خطر بروز حملات قلبی

حفظ بهداشت دهان و دندان فقط برای زیبایی نیست، چون یک مطالعه جدید نشان داده است که می تواند تاثیر بسزایی در سلامت قلب ما داشته باشد.
محققان ژاپنی دانشگاه پزشکی و دندانپزشکی توکیو (TMDU) اخیرا ارتباط بین سلامت دهان و دندان و سلامت قلب را کشف کرده اند.
مطالعه آنها که در مجله International Journal of Oral Science منتشر شده است، نشان می دهد که یک پاتوژن رایج دهانی، ممکن است توانایی قلب برای بهبودی پس از بروز حملات قلبی ناشی از بیماری عروق کرونر قلب را مختل کند.
مکانیسم بروز حملات قلبی
حملات قلبی زمانی اتفاق می افتند که عروق کرونر که مسئول رساندن مواد مغذی و اکسیژن ضروری به عضله قلب هستند، مسدود می شوند.
این انسداد باعث می شود قلب از دریافت منابع حیاتی محروم شود، در نتیجه منجر به مرگ میوسیت های قلبی (یاخته های ماهیچه ای قلبی)، سلول های عضلانی قلب می شود.
در این گونه مواقع میوسیت های قلبی برای جلوگیری از آسیب بیشتر، از فرآیندی به نام اتوفاژی استفاده می کنند. اتوفاژی به سلول ها اجازه می دهد تا اجزای آسیب دیده را از بین ببرند و از ایجاد اختلال در عملکرد قلب جلوگیری کنند.
نقش باکتری پورفیروموناس ژنژیوالیس
یوکا شیهیدو-واتانابه نویسنده اصلی این مطالعه می گوید که مطالعات قبلی، وجود باکتری پورفیروموناس ژنژیوالیس که یک پاتوژن رایج دهانی است را در هنگام بروز سکته قلبی نشان داده اند.
با این وجود مکانیسم های دقیقی که این باکتری در خلال آنها بر قلب تاثیر می گذارد، تاکنون همچنان یک راز بوده است.
کشف مکانیسم
محققان برای کشف این راز، باکتری پورفیروموناس ژنژیوالیس را تغییر دادند تا نسخه ای از آن را ایجاد کنند که فاقد آنزیم gingipain باشد، که قوی ترین عامل بیماریی زایی آن است.
قبلا یک مطالعه نشان داده بود که این آنزیم مانع از این می شود که سلول ها در پاسخ به آسیب، دچار مرگ برنامه ریزی شده شوند. سپس محققان با استفاده از این باکتری اصلاح شده، میوسیت های قلبی موش ها را آلوده کردند.
یافته ها
نتایج بسیار قابل توجه بود. چون سلول های آلوده به باکتری جهش یافته فاقد آنزیم gingipain ، در مقایسه با سلول های آلوده به نوع وحشی این باکتری، بیشتر زنده ماندند.
علاوه بر این، اثرات سکته قلبی در افراد آلوده به نوع وحشی باکتری پورفیروموناس ژنژیوالیس بسیار شدیدتر از افراد مبتلا به نسخه جهش یافته فاقد آنزیم gingipain بود.
درک تاثیر
نگاهی دقیق تر به این پدیده نشان داد که آنزیم gingipain روند ادغام دو جزء سلولی به نام اتوفاگوزوم و لیزوزوم را مختل می کند.
این تداخل روند حیاتی اتوفاژی را مختل می کند. این اختلال در موش ها، باعث افزایش اندازه میوسیت های قلبی و تجمع پروتئین هایی شد که باید برای محافظت از عضله قلب، از سلول ها پاک می شدند.
پیامدهای این مطالعه برای سلامت قلب
یافته های محققان نشان می دهد که عفونت با باکتری پورفیروموناس ژنژیوالیس به ویژه زمانی که آنزیم را gingipain تولید می کند، منجر به تجمع بیش از حد اتوفاگوزوم ها می شود.
این تجمع در نهایت می تواند منجر به اختلال عملکرد سلولی، مرگ سلولی و در نهایت پارگی قلب شود.
یک مسیر امیدوارکننده رو به جلو
با توجه به تاثیر قابل توجه باکتری پورفیروموناس ژنژیوالیس بر توانایی قلب برای التیام خود پس از حمله قلبی، درمان این عفونت رایج دهانی می تواند در کاهش خطر حملات قلبی کشنده بسیار موثر باشد.
این تحقیق ارتباط متقابل بین بهداشت دهان و دندان و سلامت جسمانی را نشان می دهد و بر اهمیت مراقبت منظم از دندان ها به منظور داشتن لبخندی درخشان و قلبی سالم، تاکید می کند.