زلزله ترکیه و کابوس مهاجرت

به گزارش ایران جوان و به نقل از thestar خانواده دولن تصمیم گرفتند پس از زلزله ویرانگر ترکیه برای همیشه وطن خود را به مقصد کانادا ترک کنند، تصمیمی که برای آنها عواقب زیادی به همراه داشته است.
یک زلزله شدید، یک تصمیم نا امیدکننده، یک سفر دلخراش و زمان بندی نامناسب، همگی باعث شدند که این خانواده ترک سرنوشتی نامعلوم پیدا کنند.
نعیم دولن 41 ساله، همسرش الیف 41 ساله، و سه دخترشان زمانی در ترکیه زندگی راحتی داشتند. اما هنگامی که دو زمین لرزه بزرگ در 6 فوریه زادگاهشان البیستان در قهرمان مرعش را لرزاند، آنها بی خانمان شدند و برای یافتن غذا و آذوقه به تکاپو افتادند.
نعیم دولن که به زبان ترکی با تورنتو استار صحبت میکرد، گفت: «تمام زندگی ما در یک شب نابود شد. ما همه چیزمان را از دست دادیم. کمک های اولیه سه روز پس از زلزله به البیستان رسید. ما در این مدت در دمای 20- درجه سانتیگراد مجبور بودیم در اتوموبیل های مردم بخوابیم. چند روز نتوانستیم شیرخشک یا پوشک برای دختر کوچک مان پیدا کنیم، زیرا همه مغازه ها غارت شده بود».
این خانواده می گویند به دلیل اینکه آنها کرد علوی هستند، پس از زلزله با تبعیض های گسترده ای مواجه شده اند. علویان یک گروه اقلیت قومی مذهبی هستند که بیشتر در جنوب شرقی ترکیه زندگی می کنند.
او در ادامه گفت: «ما ناامید شده بودیم و روزها برای نان و آب گدایی می کردیم. به نظرم رسید که شرایط کشور تغییر نخواهد کرد و ما تا همیشه قربانی باقی خواهیم ماند. از این رو پناهندگی تنها راهی بود که به نظرم رسید».
کانادا برای خانواده دولن مناسب ترین گزینه به نظر می رسید. بستگان آنها 20 هزار دلار جمع آوری کردند تا به این خانواده کمک کنند از نو شروع کنند. آنها مونترال را انتخاب کردند، زیرا پسرعموهای نعیم 15 سال است که در آنجا زندگی می کنند و به آنها قول کمک داده بودند.
نعیم می گوید: « آنها بارها درباره وضعیت مناسب زندگی در کانادا، سیستم آموزشی و آزادی های این کشور با ما صحبت کرده بودند. چند نفر از آنها دارای کسب و کار شخصی در کانادا هستند».
نعیم که 20 سال است در زمینه راه سازی و ساخت و ساز کار می کند، می گوید پسرعموهایش به او گفته اند که مهارت های او در کانادا خریداران زیادی دارد.
اما روش نامناسبی که خانواده دولن برای مهاجرت انتخاب کردند، باعث شد که آنها به مسیر پر پیچ و خم و تاریکی بیفتند.
نعیم با یک قاچاقچی انسان تماس گرفت، او به نعیم قول داد که آنها را به گذرگاه روکسام برساند. جاده روکسام یک گذرگاه مرزی نامنظم بین ایالت نیویورک و کبک است؛ بسیاری از مهاجرانی که به دنبال پناهندگی هستند، سعی می کنند از طریق این جاده خود را به داخل خاک کانادا برسانند.
در ادامه گزارش تورنتواستار آمده است:
نعیم می گوید که اصلا با این قاچاقچی انسان آشنایی نداشته است و فقط از طریق یک شماره توانسته با او ارتباط برقرار کند.
او در این باره گفت: «من آشناهایی داشتم که با کمک این مرد بدون هیچ مشکلی به کانادا پناه بردند. او تلفنی از من خواست که برای بلیط هواپیما و رزرو هتل 5 هزار دلار برای او بفرستم. من موافقت کردم و روند شروع شد.
قاچاقچی به من گفت برای تحویل گرفتن بلیط در فرودگاه استانبول کجا بروم. همه چیز در چند ثانیه اتفاق افتاد، او یک بلیط به من داد و رفت. اگر همین فرد را الان ببینم نمی شناسمش».
خانواده دولن در غروب 24 مارس استانبول را ترک کردند، بی خبر از اینکه سیاست مهاجرتی کانادا در حال تغییر است.
آنها پس از 16 ساعت پرواز به کانکون مکزیک رسیدند. مردی آنها را در فرودگاه سوار کرد و به هتل برد. آنها 3 روز در کانکون ماندند و بعد به سمت مقصد بعدی که تگزاس آمریکا بود به راه افتادند.
آنها مو به مو دستورات قاچاقچی را به صورت تلفنی دنبال می کردند تا اینکه بالاخره یک راننده تاکسی آنها را سوار کرد و به سمت مرز ایالات متحده برد.
نعیم در ادامه گفت: «مدت زیادی نبود که سوار اتوموبیل شده بودیم. راننده به ما گفت به محض توقف، در را باز کنید و فرار کنید. او گفت نباید هیچ چیزی با خودمان ببریم. به همین دلیل فقط وسایل ضروری مانند شیر خشک و پوشک بچه را در یک کوله پشتی کوچک گذاشتیم».
همان فرد به صورت تلفنی به آنها گفت که باید پای پیاده از رودخانه مکزیک عبور کنند. بالاخره آنها توانستند از رودخانه مکزیک عبور کنند و به ال پاسو تگزاس برسند.
پلیس مرزی در ال پاسو خانواده دولن را به یک مرکز درخواست مهاجرت برد، اما چند روز بعد آنها را آزاد کرد.
قاچاقچی تلفنی به آنها گفت که باید خود را به نیویورک برسانند. آنها بالاخره با هواپیما و اتوموبیل خود را به جایی رساندند که با مرز روکسام تنها 7 ساعت فاصله داشت. بالاخره قاچاقچی به قول خود عمل کرد و آنها را به مرز روکسام رساند، اما بعد از آن معلوم نبود که چه بلایی بر سر این خانواده می آید.
بالاخره آنها از مرز روکسام نیز عبور کردند و خود را تسلیم پلیس مرزی کانادا کردند. در مدتی که خانواده دولن خود را برای رفتن به کانادا آماده می کردند، جاستین ترودو و جو بایدن توافقنامه مرزی مشترکی را با هم امضا کردند. براساس این توافقنامه کسانی که از این گذرگاه مرزی وارد کانادا می شوند، بازگردانده می شوند و دیگر درخواست پناهندگی آنها مورد بررسی قرار نمی گیرد، مگر اینکه بستگان درجه اول در کانادا داشته باشند.
اکنون وضعیت این خانواده که به ایالت متحده اخراج شده اند در هاله ای از ابهام قرار دارد و معلوم نیست چه آینده ای انتظار آنها را می کشد.