رژیم پرپروتئین و هشدار تازه برای سلامت قلب

مطالعهای تازه نشان میدهد که مصرف بیش از حد پروتئین، بهویژه زمانی که بیش از ۲۲ درصد کالری روزانه از پروتئین تأمین میشود، ممکن است به تصلب شرایین و مشکلات قلبی منجر شود.
محققان دانشگاه پیتسبورگ در پژوهشی که بر حیوانات و گروه کوچکی از انسانها انجام شده، دریافتند که پروتئین زیاد، بهویژه لوسین، آمینواسیدی که در گوشت و تخممرغ یافت میشود، باعث فعال شدن مسیر mTOR در ماکروفاژها میشود؛ سلولهایی که نقش کلیدی در ایجاد پلاکهای شریانی دارند. دکتر بابک رضانی، نویسنده اصلی، اعلام کرد که مصرف غذاهایی با بیش از ۲۲ درصد کالری پروتئینی، نقطه شروع افزایش خطر است.
هرچند برخی کارشناسان با نتیجهگیری این مطالعه موافق نیستند. دکتر استیفن تنگ، متخصص قلب، معتقد است حجم نمونه مطالعه بسیار کم بوده و نمیتوان نتیجه قطعی گرفت، اما این یافتهها با گرایش رو به رشد پزشکان به رژیمهای گیاهی همخوانی دارد. او میگوید: «این مطالعه تأکید میکند که رژیم گیاهی برای سلامت قلب مفید است.»
مطالعات پیشین نیز از مزایای پروتئینهای گیاهی گفتهاند. برای مثال، پژوهشی در سال ۱۹۸۴ نشان داد زنانی که پروتئین خود را از نان، میوه، سبزی، مغزها و حبوبات دریافت میکردند، ۴۶ درصد بیشتر احتمال داشت با سلامت به پیری برسند.
راهنمای تغذیه فعلی مصرف ۱۰ تا ۳۵ درصد کالری از پروتئین را مجاز میداند و مصرف ۰.۸ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن را برای بیشتر بزرگسالان کافی میداند.
انجمن قلب آمریکا و دانشگاه هاروارد نیز توصیه میکنند که منابع گیاهی پروتئین به گوشت قرمز و فرآوریشده ترجیح داده شود.