مقالاتمقالات اجتماعی

تشخیص بیماری‌ها با استفاده از هوش مصنوعی و طب سنتی!

در طب سنتی، خصوصا طب سنتی چینی همیشه زبان اعضای بدن مهم بوده است؛ خصوصا خود زبان! 

در این راستا روشی در طب گیاهی چینی وجود دارد که قدمتی بیش از دو هزار سال دارد؛ در این روش از زبان انسان برای بررسی وضعیت جسمانی او و تشخیص بیماری‌های مختلف استفاده می‌شود. 

اما خبر خوب این است که این روش جالب و قدیمی راه خود را به سمت دنیای مدرن باز کرده است، چون این بار قرار است به لطف هوش مصنوعی (AI) به خط مقدم خدمات و مراقبت‌‌های بهداشتی مدرن راه یابد.

بر این اساس سیستم‌های بررسی زبان به عنوان یک نشانگر وضعیت جسمانی فرد که به طور سنتی توسط گیاه‌ پزشکان چینی مورد استفاده قرار می‌گیرند، در سراسر جهان محبوبیت پیدا می‌ کنند؛ به ویژه در زمینه نظارت بر سلامت از راه دور. 

مطالعه‌ای که توسط محققان دانشگاه فنی خاورمیانه (MTU) در بغداد و دانشگاه استرالیای جنوبی  (UniSA)  انجام شد، شواهد بیشتری را از دقت قابل توجه این فناوری در تشخیص بیماری‌ها، نشان می‌دهد.

در این مطالعه مهندسان دانشگاه‌های MTU و UniSA از یک دوربین وب USB و یک کامپیوتر برای ضبط تصاویر زبان بیماران استفاده کردند؛ آنها در مطالعه خود مشخصا یک گروه 50 نفری از بیماران را مورد مطالعه قرار دادند که از بیماری‌هایی مانند دیابت، نارسایی کلیوی و کم خونی رنج می‌بردند. آنها سپس رنگ زبان این افراد را با یک پایگاه داده جامع از 9000 تصویر زبان مقایسه کردند.

محققان با استفاده از تکنیک‌‌های پیشرفته پردازش تصویر توانستند در مقایسه با نتایج آزمایشگاهی سنتی، به دقت تشخیصی 94 درصد دست پیدا کنند. این سیستم به طور اتوماتیک پیام‌‌های صوتی تولید می‌کند که رنگ زبان بیمار و بیماری شناسایی ‌شده را مشخص می‌‌کند. سپس این اطلاعات به‌ عنوان پیام‌های متنی برای بیمار یا ارائه‌ دهنده خدمات بهداشتی (که از قبل مشخص شده و در سیستم تعریف شده است) ارسال می‌شود.

علی الناجی، دانشیار دانشگاه‌های MTU و UniSAدر یک مطلب آکادمیک گفت: «هزاران سال پیش، طب چینی در معاینه زبان برای تشخیص بیماری‌ها پیشگام بود. طب سنتی مدت‌‌هاست که این روش را تایید کرده و نشان داده است که رنگ، شکل و ضخامت زبان می‌‌تواند نشانه‌‌های دیابت، مشکلات کبدی، گردش خون و گوارشی و همچنین بیماری‌های خونی و قلبی را آشکار کند».

علی الناجی در ادامه گفت: «امروزه و به خصوص پس از همه گیری کووید-19 که باعث محدودیت دسترسی افراد به مراکز ارائه دهنده خدمات پزشکی و بهداشتی شد، اهمیت تکامل این روش باستانی در عصر دیجیتال بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. امروزه ما قدم‌های مثبت و مهمی در این زمینه برداشته‌ایم، زیرا در حال حاضر می‌توان در قالب این روش‌‌های جدید، با استفاده از هوش مصنوعی و دوربین و یا حتی یک گوشی هوشمند، از روی ظاهر زبان یک فرد با دقت بالایی و بدون دردسر، بیماری‌های احتمالی او را شناسایی کنیم. از طرف دیگر جالب اینجاست که روند تجزیه و تحلیل کامپیوتری زبان بسیار دقیق است و می‌تواند به تشخیص بیماری‌ها از راه دور به روشی ایمن، موثر، آسان، بدون درد و مقرون به صرفه کمک کند».

بیماری‌‌های مختلف باعث تغییر رنگ و شکل زبان افراد می‌شوند. به عنوان مثال معمولا رنگ زبان بیماران دیابتی به سمت زرد گرایش پیدا می‌کند، در حالی که زبان بیماران سرطانی معمولا به رنگ ارغوانی در می‌آید و دارای یک پوشش ضخیم و چرب است. از طرف دیگر بیمارانی که یک سکته مغزی حاد را تجربه می‌کنند، معمولا با زبان قرمز و کج شده به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند.

از طرف دیگر محققان در یک مطالعه جداگانه که در سال 2022 انجام شد، تصاویر زبان 135 بیمار مبتلا به کووید-19 را با استفاده از تلفن هوشمند مورد بررسی قرار دادند. نتایج این مطالعه نشان داد که 64 درصد بیماران مبتلا به کووید خفیف دارای زبان صورتی کم ‌رنگ، 62 درصد موارد مبتلا به عفونت متوسط دارای زبان قرمز و 99 درصد از افراد مبتلا به عفونت‌های شدید کووید دارای زبان قرمز تیره بودند.

در ضمن نتایج تحقیقات قدیمی‌تر نشان می‌دهد که سیستم‌های تشخیصی زبان، به طور موثری می‌توانند بیماری‌هایی مانند آپاندیسیت، دیابت و بیماری تیروئید را شناسایی کنند.

الناجی در پایان گفت: «تاکنون تشخیص بیش از 10 بیماری که باعث تغییر رنگ زبان می‌شوند، با 80 درصد دقت امکان پذیر بوده است. اما ما در مطالعه خود به دقت 94 درصدی در تشخیص 3 بیماری دست پیدا کردیم. این نشان می‌دهد که همچنان پتانسیل فراوانی برای توسعه این روش و بهره‌گیری از فواید بی‌شمار آن وجود دارد».

منبع خبــــــر

 

 


نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا

Adblock را متوقف کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید