مقالاتمقالات پزشکی

تحقیقات جدید، ارتباط بین اندومتریوز و مشکلات گوارشی را نشان می دهد

 

کیت فیشر پس از 16 بار عمل جراحی برای آندومتریوز (یا نا به‌ جایی آستر رحم)، بالاخره در سن 34 سالگی تحت عمل هیسترکتومی قرار گرفت.

او فکر می ‌کرد که این عمل به معنای پایان دردهای مزمن و ناتوان کننده اوست، اما در عوض ترشحات روده نیز به مشکلات او اضافه شد. 

فیشر یکی از زنان بی شماری است که دارای بیماری اندومتریوز است و در کنار آن، از مشکلات گوارشی نیز رنج می برد. او همیشه در کنار قاعدگی های دردناک و شدید، از علائم گوارشی مانند اسهال و رفلاکس معده رنج می برده است. تا زمانی که او تحت عمل جراحی هیسترکتومی قرار بگیرد، تصور می شد که همه این علائم ناشی از بیماری اندومتریوز اوست؛ اما با وجود اینکه رحم او برداشته شد، این مشکلات همچنان ادامه پیدا کردند.

اکنون تحقیقات جدید، پیوندهای ژنتیکی بین اندومتریوز و اختلالات گوارشی را نشان داده اند؛ در این صورت مشخص می شود که چرا علائم این دو بیماری با هم همپوشانی دارند و باعث به تعویق افتادن روند تشخیص و درمان فرد می شود. 

مطالعه‌ جدید محققان موسسه علوم زیستی مولکولی دانشگاه کوئینزلند که در مجله Cell Reports Medicine  منتشر شد، نشان می دهد که بیماری های اندومتریوز و سندرم روده تحریک ‌پذیر (IBS)، بیماری زخم گوارشی یا اولسر پپتیک (PUD)، بیماری رفلاکس معده به مری (GORD) و بیماری التهاب روده (IBD) دارای عوامل خطر ژنتیکی مشترک هستند.

اندومتریوز یک بیماری مزمن است که حداقل یک زن از هر 9 زن استرالیایی را تحت تاثیر قرار می دهد و به دلیل بافتی که شبیه پوشش رحم در خارج از رحم رشد می کند، ایجاد می شود.

بسیاری از زنان مبتلا به اندومتریوز، علائم مرتبط با اختلالات گوارشی از جمله درد شکم، نفخ، یبوست، سوزش سر دل، سوء هاضمه، استفراغ، حرکات دردناک روده، اسهال و تهوع را نیز تجربه می‌ کنند.

پروفسور گرانت مونتگومری یکی از نویسندگان ارشد این مطالعه، گفت: «همپوشانی علائم می تواند، منجر به تشخیص اشتباه و سال ها تاخیر در درمان شود؛ همین امر باعث می شود که بیماری اندومتریوز با گذشت زمان، شدیدتر و دردناک تر شود.

داده ‌های مشاهده ‌ای، افزایش بروز اختلالات گوارشی را در زنان مبتلا به اندومتریوز نشان داده ‌اند، اما این مطالعه اولین مطالعه ‌ای است که داده ‌های ژنتیکی را بررسی می ‌کند و رابطه این بیماری ها را با عوامل خطر ژنتیکی مشترک، نشان می دهد».

محققان برای انجام این مطالعه، داده ‌های 188461 زن را از Biobank بریتانیا، که یک پایگاه داده زیست پزشکی در مقیاس بزرگ است، تجزیه و تحلیل کردند و در نهایت به یک رابطه همایندی بین اندومتریوز و هر یک از این چهار اختلال گوارشی رسیدند.

محققان سپس داده های ژنتیکی را تجزیه و تحلیل کردند و دریافتند که رابطه علت و معلولی بین اختلالات گوارشی و اندومتریوز نیز به همین ترتیب وجود دارد.

این مطالعه نشان داد که زنان مبتلا به اندومتریوز در مقایسه با زنانی که به این بیماری مبتلا نیستند، دو برابر بیشتر احتمال دارد به بیماری IBS شوند و به همین ترتیب احتمال ابتلای آنها به بیماری GORD حدود 1.4 برابر بیشتر است.

در ضمن آنها  داده های مصرف دارو برای اختلالات گوارشی و اندومتریوز را از طرح مزایای دارویی استرالیا (PBS) با داده های مطالعه طولی استرالیا در مورد سلامت زنان (ALSWH) مقایسه کردند و با کمال تعجب به شواهد بیشتری در مورد احتمال وقوع همزمان این بیماری ها رسیدند.

پروفسور جیسون ابوت از دانشگاه نیو ساوت ولز در این باره گفت: «معمولا بسیاری از افرادی که اندومتریوز آنها تشخیص داده می شود، اغلب به مشکلات گوارشی نیز مبتلا هستند.

تاکنون ارتباط متقنی بین این بیماری و اختلالات گوارشی وجود نداشت. اما اکنون می دانیم که عوامل ژنتیکی باعث می شوند که این بیماری ها همزمان رخ بدهند؛ اکنون می دانیم که هر دوی این بیماری ها همزمان نیاز به رسیدگی دارند و هر دو واقعا بر زندگی افراد تاثیر می گذارند».

 با این وجود نتایج این مطالعه نیز مانند سایر مطالعات علمی جدید و نوآورانه، کاملا قطعی نیستند و برای اثبات 100 درصد این رابطه، به مطالعات بیشتر و گسترده تری نیاز است. اما حداقل می توان به استناد نتایج آن، احتمال بروز همزمان این اختلالات را بیشتر از قبل مدنظر قرار داد و به دنبال درمان آنها بود.

 

منبع خبــــــر

 

 


نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا

Adblock را متوقف کنید

بخشی از درآمد سایت با تبلیغات تامین می شود لطفا با غیر فعال کردن ad blocker از ما حمایت کنید