بی خوابی چه مشکلاتی را برای بدن به وجود می آورد؟

بعضی شب ها ممکن است افسار زمان از دست تان در برود و تا نصفه های شب مشغول تماشای تلویزیون شوید و یا در رسانه های اجتماعی غرق شوید. در این صورت به احتمال زیاد دیگر آنقدر دیر شده است که خواب از سرتان پریده و دیگر خواب تان نمی برد. این اتفاق تقریبا برای همه ما گاهی اوقات پیش می آید.
وقتی جوان هستید، بی خوابی شبانه چندان هم برایتان بد نیست، زیرا به هر حال هر سن و سالی اقتضائات خاص خود را دارد. اما هر چه که سن فرد بالاتر می رود دیگر بی خوابی شبانه چندان برایش لذت بخش نیست و در عوض کم کم به یک کابوس شبانه تبدیل می شود.
بی خوابی چه مشکلاتی را برای بدن ما به وجود می آورد؟
در سال 1963، دو دانش آموز پسر دبیرستانی سعی کردند به این سوال جواب بدهند، آنها تصمیم گرفتند رکورد جهانی طولانی ترین بیداری را بشکنند تا ببینند که چه اتفاقی برای بدن آنها می افتد.
آزمایش بروس مک آلیستر و رندی گاردنر خیلی زود به سرخط اخبار راه یافت، زیرا قبل از این آزمایش خیلی ها فکر می کردند که بی خوابی در نهایت باعث مرگ می شود.
مک آلیستر توانست 265 ساعت یعنی 11 روز بیدار بماند و این آزمایش را با موفقیت به پایان برساند؛ گاردنر که تمام مدت بیدار بود، به مدت 14 ساعت در بیمارستانی که امواج مغزی اش زیر نظر گرفته می شد، خوابید.
مک آلیستر درباره نتایج آزمایشات پزشکی گاردنر گفت: «مغز او تمام مدت در حال چرت زدن بود؛ زیرا بخش هایی از آن خواب و بخش هایی از آن بیدار بود».
او در ادامه گفت: «این از نظر روند تکاملی کاملا منطقی است، زیرا او اولین انسان روی کره زمین نبود که مجبور شد بیش از یک شب بیدار بماند. به همین دلیل ممکن است مغز انسان به گونه ای تکامل یابد که بتواند چرت بزند، در این صورت در حالی که بخش هایی از مغز انسان بیدار هستند، بقیه قسمت های مغز در حال چرت زدن و بازیابی توان خود هستند. این نشان می دهد که چرا بی خوابی مستقیما باعث مرگ فرد نمی شود».
طبق گفته موسسه ملی سلامت، خواب برای سلامت و کیفیت کلی زندگی یک انسان حیاتی است. زیرا خواب ناکافی به صورت طولانی مدت می تواند خطر بروز مشکلات مزمن سلامتی را افزایش دهد. در ضمن می تواند بر کیفیت تفکر افراد، واکنش، کار، یادگیری و ارتباط فرد با دیگران تاثیر بگذارد. د رضمن خواب برای رشد مناسب کودکان و نوجوانان الزامی است.
چقدر به خواب نیاز داریم؟
میزان خواب مورد نیاز یک فرد بسته به سن و سال او متفاوت است.
بر اساس داده های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، میزان خواب مورد نیاز افراد بسته به سن و سال آنها عبارت است از:
- نوزادان: 14-17 ساعت
- کودکان نوپا: 11-14 ساعت
- کودکان در سنین دبستان: 9-12 ساعت
- نوجوان: 8-10 ساعت
- بزرگسالان: 7 ساعت و بیشتر
تری کرال که مربی خواب بالینی در فرفکس ویرجینیا است در این باره گفت: «ما به عنوان یک جامعه، به عنوان خانواده و افراد، هنوز هم به درستی اهمیت خواب کافی را درک نکرده ایم. خواب، همراه با رژیم غذایی و ورزش، اساس سلامتی را تشکیل می دهد».
چگونه خواب بهتری داشته باشیم؟
کیفیت خواب علی رغم تعداد ساعات خواب اهمیت دارد. به همین دلیل رعایت بهداشت خواب به منظور افزایش کیفیت خواب الزامی است.
پتو، تشک و بالش فرد نقش مهمی در کیفیت خواب او دارند. از این رو لازم است پتو یا رواندازی را انتخاب کنید که زیاد سنگین نباشد، از طرف دیگر تشک خیلی سفت باعث کاهش کیفیت خواب شما می شود، بالش شما نیز باید به گونه ای باشد که کاملا با آن احساس راحتی کنید.
سعی کنید اتاق خواب را در طول شب کاملا تاریک نگه دارید، زیرا نور زیاد اتاق خواب ریتم شبانه روزی بدن فرد را مختل می کند و باعث کاهش کیفیت خواب فرد می شود. برای این کار می توانید از پرده های ضخیم برای پوشاندن پنجره های اتاق خواب خود استفاده کنید و یا اینکه با چشم بند چشمان خود را کاملا بپوشانید؛ در این صورت نور نمی تواند خللی در کیفیت خواب شما به وجود بیاورد. کاهش نور محل خواب باعث کاهش تولید ملانین در بدن می شود و به همین دلیل باعث افزایش طول و کیفیت خواب می شود.
از طرف دیگر نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد که افزایش دمای اتاق خواب، باعث می شود فرد بهتر به خواب برود؛ به خصوص در میان افراد 65 ساله و بالاتر. این در حالی است که کیفیت خواب در دماهای بالاتر و پایین تر از این محدوده کاهش می یابد.