آیا مصرف آجیل باعث پیشگیری از سرطان می شود؟
تحقیقات جدید حاکی از آن است که ماده معدنی موجود در آجیل برزیلی میتواند نقش مهمی در جلوگیری از گسترش سرطان سینه سهگانه منفی ایفا کند.
سرطان سینه سهگانه منفی، نوعی از سرطان است که درمان آن ممکن است دشوار باشد، اما به طور کلی با استفاده از روشهای درمانی و جراحی قابل مدیریت است، مگر اینکه این بیماری به سایر قسمتهای بدن گسترش یابد که در این صورت ممکن است امکان جراحی وجود نداشته باشد. یک مطالعه که توسط سازمان تحقیقات سرطان انگلستان تامین مالی شده، نشان میدهد که محدود کردن اثرات آنتیاکسیدانی سلنیوم، که یکی از اجزای رایج در مکملهای مولتیویتامین و همچنین در مواد غذایی روزمره مانند آجیل، گوشت، قارچ و غلات یافت میشود، میتواند کلید کنترل این نوع سرطان باشد.
عملکرد سلنیوم، که به عنوان یک آنتیاکسیدان کلیدی شناخته میشود، در مبارزه با سلولهای سرطانی تاثیرگذار تلقی شده است؛ اما تحقیقات اخیر نشان دادهاند که این سلولها بهویژه در شرایطی که پراکنده و دور از خوشههای متراکم سلولی قرار دارند، به شدت به سلنیوم وابسته هستند. زمانی که این سلولها در کنار یکدیگر قرار میگیرند، نوع خاصی از سلولهای سرطانی سینه، که به نوع سهمنفی معروف هستند، مولکول چربی حاوی اسید اولئیک را تولید میکنند که معمولا در روغن زیتون یافت میشود و این مولکول آنها را در برابر نوعی مرگ سلولی به نام فراتوپتوسیس، ناشی از کمبود سلنیوم، محافظت میکند. این تحقیق که در نشریه EMBO Molecular Medicine منتشر شده است، نشان میدهد که زمانی که سلولهای سرطانی سینه نوع سهمنفی از یکدیگر فاصله میگیرند، مانند زمانی که به نقاط دیگر بدن منتقل میشوند، قادر به بقا بدون وجود سلنیوم نخواهند بود.
تیم تحقیقاتی در موسسه تحقیقات سرطان انگلستان واقع در گلاسگو، در بررسی متابولیسم سلنیوم در سلولهای سرطانی نادر، به این نتیجه رسیدند که میتوانند این سلولها، به ویژه آنهایی که در جریان خون وجود دارند و به دنبال گسترش به ریهها هستند، را از بین ببرند. این کشف امیدها را برای توسعه درمانهای جدیدی که میتواند به جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کند، افزایش داده است. دکتر ساوریو تاردیتو، سرپرست تحقیقات در موسسه تحقیقات سرطان انگلستان و همچنین مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه پزشکی وین، بیان داشته است: «ما برای زنده ماندن به سلنیوم نیاز داریم، بنابراین حذف آن از رژیم غذایی امکانپذیر نیست؛ اما اگر بتوانیم درمانی پیدا کنیم که جذب این ماده معدنی را توسط سلولهای سرطانی سینه سهگانه منفی مختل کند، میتوانیم به طور بالقوه از گسترش این نوع سرطان به سایر قسمتهای بدن جلوگیری کنیم.»
سرطان سینه معمولا به تنهایی کشنده نیست و در اغلب موارد میتوان آن را با استفاده از روشهای درمانی یا جراحی به خوبی کنترل کرد، اما زمانی که این بیماری به سایر نقاط بدن گسترش یابد، کنترل آن به مراتب دشوارتر میشود. بهخصوص در مورد سرطان سینه سهمنفی که گزینههای درمانی کمتری دارد، یافتن روشهای جدید برای جلوگیری از گسترش آن میتواند به نجات جان بیماران کمک کند. در بریتانیا، سالانه حدود 56,800 نفر به سرطان سینه مبتلا میشوند که تخمین زده میشود ۱۵ درصد از این موارد به نوع سهمنفی این بیماری مبتلا هستند. این نوع سرطان ممکن است ناشی از نقص در ژنهای BRCA باشد که خطر ابتلا به برخی انواع سرطانها، از جمله سرطان سینه، را افزایش میدهد.
تحقیقات در زمینه سرطان میتواند به عنوان یک کلید موثر در پیشگیری از گسترش این نوع بیماری عمل کند و تاثیرات شگرفی بر روی روشهای درمان آن خواهد داشت. لیسا بنکروفت، که اهل دانفرملین در فایف است و در سن ۲۷ سالگی متوجه نقص ژنتیکی خود شد، از این نوع تحقیقات استقبال کرده و تصمیم به انجام جراحی پیشگیرانه برای برداشتن هر دو سینهاش گرفت. اکنون در سن ۳۲ سالگی، او هنوز از سرطان دور مانده است. او بیان میکند: «تحقیقات اینچنینی که به افراد مبتلا به سرطان سینه سهگانه منفی گزینههای درمانی بیشتری ارائه میدهد، امید زیادی را به همراه دارد. علم پزشکی در حال پیشرفتهای چشمگیری است و تحقیقی که سالها پیش پیامدهای بالقوه فاجعهبار داشتن ژن معیوب BRCA را روشن کرد، مسیر زندگیام را تغییر داد.»
لیسا همچنین اشاره میکند که مادر و عمهاش به دلیل سرطان از دنیا رفتهاند و عمهاش نیز مبتلا به سرطان سینه سهگانه منفی بوده است. او در زمان جراحی، دختر ششسالهاش تنها دو سال داشت و همواره آینده در ذهنش بوده است.